با حضور استاندار کرمان و سایر مسئولان استان؛
مرمت و عملیات باستانشناسی قبه سبز آغاز شد
با حضور استاندار کرمان، شهردار کرمان و برخی از مدیران استان، مرمت و عملیات باستانشناسی بنای تاریخی قبه سبز و محدودهی آن آغاز شد.
به گزارش کرمانشهرآنلاین، استاندار کرمان در حاشیهی آیین آغاز مرمت این بنا، با بیان اینکه قبه سبز، اولین و بزرگترین دانشگاه تاریخی جنوبشرق کشور محسوب میشود، گفت: این بنای تاریخی، باید به منزلت واقعی خود برگردد.
علیرضا رزمحسینی با بیان اینکه موضوع مرمت قبه سبز از دو سال پیش مطرح شد، گفت: دو سال پیش در سفر دکتر ولایتی، مسئول وقت تحقیقات استراتژیک کشور، به استان کرمان، از بنای قبه سبز بازدید و مقرر شد برای مرمت و بازسازی این بنا، هیأت امنایی در سطح کشور تشکیل شود.
وی افزود: متعاقب آن توسط ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، طرح مرمتِ بنا آماده و توسط شهرداری کرمان نیز برخی املاک محدودهی این بنا تملک شد.
استاندار کرمان با بیان اینکه در قبه سبز، هدف، تنها مرمت و بازسازی این بنای تاریخی نیست، گفت: حیات دادن به این اثر تاریخی، بسیار مهم است و در واقع قبه سبز باید بهعنوان پیشینهی علمی، فرهنگی و تاریخی جنوبشرق، حیات داشته باشد.
رزمحسینی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی قرار است بخشی از هزینههای مرمت این بنا را پرداخت کند و پس از مرمت، این بنا بهعنوان یک دانشکده و یا پژوهشکده در اختیار این دانشگاه قرار گیرد.
وی ادامه داد: پس از مرمت بنا، علاوه بر استفادهی علمی از آن، گردشگران نیز باید از بنای قبه سبز بهعنوان یک مرکز زنده و فعال بازدید کنند.
استاندار کرمان از تخصیص اعتبار برای مرمت و باستانشناسی این بنا خبر داد و گفت: درصدد هستیم دانشگاه قبه سبز را در کرمان احیا کنیم.
وی بر برنامهریزی دقیق برای مرمت و باستانشناسی بنای قبه سبز و محدودهی آن تأکید کرد و گفت: مرمت و باززندهسازی این بنا، باید برنامهی زمانبندی داشته باشد و با رعایت تمام موارد کارشناسی، در کوتاهترین زمان به پایان برسد.
رزمحسینی بیان کرد: باید همه دستبهدست هم دهیم و شرایطی در استان و شهر کرمان بهوجود آوریم که توسعه و پیشرفت، دغدغهی تمام مردم باشد.
وی با اشاره به اقداماتی که در شهر کرمان در حوزهی مرمت آثار تاریخی شده است، گفت: شهر کرمان باید به منزلت واقعی خود برگردد.
استاندار کرمان با بیان اینکه در دولت یازدهم حضور گردشگران در استان کرمان هشت برابر شده است، تأکید کرد: باید با ایجاد فضای سیاسی آرام و فراهم کردن تسهیلات لازم برای گردشگران، تلاش کنیم تا گردشگران خارجی و داخلی راحتتر در شهر و استان کرمان حضور پیدا کنند. در ادامه، استاندار کرمان طی تماس تلفنی با دکتر محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشور، از وی برای حمایت از مرمت بنای تاریخی قبه سبز، قول مساعد گرفت.
• تملک شش ملک در محدودهی قبه سبز توسط شهرداری
شهردار کرمان نیز گفت: تاکنون، شش ملک در محدودهی بنای تاریخی قبه سبز توسط شهرداری کرمان خریداری شده است.
علی بابایی با بیان اینکه 30 ملک در محدودهی قبه سبز باید خریداری شود، گفت: با املاکی که پیش از این توسط میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان خریداری شده، اکنون یکسوم املاک تملک شده و آماده تخریب است.
وی از تخریب همزمان این املاک خبر داد و گفت: حصارکشی محدودهی قبه سبز نیز در دستور کار شهرداری کرمان قرار دارد.
شهردار کرمان افزود: همچنین کوچهی مسیر بنای قبه سبز نیز توسط سازمان بهسازی و نوسازی شهرداری کرمان سنگفرش و بدنهسازی خواهد شد.
• قبه سبز، اولین اثر معماری که در آن کاشی معرق بهکار رفته است
مدیرکل میراث فرهنگی استان کرمان نیز با بیان اینکه قبه سبز شاخصترین اثر فرهنگی استان کرمان است، گفت: اینجا روزگاری محل تحصیل و تربیت و تعلیم دانشجویان مختلف و اعزام آنها به دیگر نقاط کشور و حتی دنیا بوده است.
محمود وفایی افزود: به گواه همهی معماران برجستهی کشور، علاوه بر ارزش فرهنگی این بنا، قبه سبز اولین اثر معماری در ایران است که در آن کاشی معرق بهکار رفته است.
وفایی با بیان اینکه عملیات مرمت این بنا از امروز و عملیات باستانشناسی آن از هفتهی آینده (هفتهی جاری) آغاز میشود، گفت: تقاضا داریم محدودهی اطراف بنا هرچه زودتر آزادسازی و تملک بشود.
وی بیان کرد: این پروژه به ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار نیاز دارد.
وفایی همچنین از حمایتهای رزمحسینی، استاندار کرمان از میراث فرهنگی قدردانی کرد و گفت: بسیاری از بناهای تاریخی استان و شهر کرمان در معرض نابودی بود، اما در این چهار سال، به همت استاندار کرمان، از مرگ نجات پیدا کردند.
وی افزود: بیش از ۶۰ میلیارد تومان از اعتبارات غیردولتی به حوزهی میراث فرهنگی کرمان وارد شد.
رییس انجمن دوستداران قبه سبز کرمان نیز گفت: خوشترین ایام کرمان، در زمان ترکانخاتون و همسران او (براقحاجب و قطبالدین محمد) بوده است.
پروفسور مهدی رجبعلیپور با بیان اینکه در تاریخ سه ترکانخاتون مهم داریم که دو نفر آنها بسیار شرّ بودند، گفت: یکی از آن دو نفر، مادر سلطان محمد خوارزمشاه بود که عامل حملهی مغول به ایران است. یکی هم، همسر ملکشاه سلجوقی است که برای اینکه پسرش جانشین شاه شود، مملکت را به خاکوخون کشید و کرمان را از وجود ملک تورانشاه عادل محروم کرد.
وی به تأسیس حکومت قراختاییان در کرمان اشاره و بیان کرد: قراختاییان، کرمان را از طریق مذاکره از شر چنگیزخان مغول نجات دادند.
سیدمحمد علی گلابزاده نیز در آیین شروع پروژهی مرمت قبه سبز با بیان اینکه به نظر میرسد دانشگاهیان کرمان هنوز باور ندارند کرمان صاحب یک دانشگاه ۷۰۰ ساله است، گفت: قبه سبز در زمان ترکانخاتون، یک پایگاه فرهنگی برای کشور بود که از همهی نقاط دانشجویانی به اینجا میآمدند.
وی افزود: در این محدوده علاوه بر دانشگاه، خوابگاه و دارالشفا، خانقاه و مسجد هم وجود داشته است.
لازم به ذکر است؛ قبه سبز، مجموعهای تاریخی است که قرن هفتم هجری قمری و در زمان حکومت قراختاییان در کرمان ساخته شده است.
این مجموعه شامل مدرسه، کتابخانه، دارالشفا و بیمارستان بوده و معروفترین بخش این مجموعه، مدرسهای است که ترکانخاتون در این محل ساخته است.
همچنین آرامگاه هفت تن از حاکمان قراختایی در این محل قرار دارد.
این بنا اولین اثر معماری در ایران است که در آن کاشیکاری معرق استفاده شده است.